Lapkričio 17 d., penktadienį, 13 val. Seimo Spaudos konferencijų salėje (II r. 2 a.) Laikinoji  grupė „Už šeimą“ kartu su Nacionaline šeimos taryba organizuoja spaudos konferenciją, skirtą metodiniam leidiniui „Pagalba besiskiriančioms šeimoms“ pristatyti.

Lietuvos socialiniai darbuotojai, dirbantys su šeimomis, po 2018 metų Vaiko teisių apsaugos reformos buvo įpareigoti teikti naujo turinio socialinę pagalbą vaikui ir šeimai. Didelę dalį atvejų, su kuriais dirba socialiniai darbuotojai ir atvejo vadybininkai, sudaro problemines skyrybas išgyvenančios šeimos. Tai tapo viena pagrindinių socialinės pagalbos vaikui ir šeimai sričių, todėl ši sritis reikalauja specifinių žinių ir įgūdžių.

Spaudos konferencijos metu bus aptartos mišrios Lietuvos ir Nyderlandų specialistų (socialinių darbuotojų, mokslininkų, nevyriausybinių organizacijų darbuotojų, vaiko teisių specialistų) grupės, kurią subūrė šeimų svarbos ir rūpesčio jomis entuziastė, Nacionalinės šeimos tarybos pirmininkė Ramunė Jurkuvienė (1957–2023), dvejus metus aktyviai diskutavusi apie skyrybų problemą ir paramą besiskiriančioms šeimoms.

Darbo grupė, aptardama ir lygindama lietuviškus ir nyderlandiškus atvejus ir pagalbos besiskiriančioms šeimoms būdus, vis tvirčiau ėmė remtis samprata, kad vaikai turi turėti galimybę bendrauti su abiem tėvais, nes, nepaisant iširusių poros santykių, vaikai lieka abiejų tėvų atsakomybė. Tačiau tikrovė tokia, kad kartais tėvai taip konfliktuoja, jog bendravimas tampa įtemptas, smurtinis, ir tokios situacijos labai kenkia vaiko gerovei. Tėvai, kaltindami vienas kitą, į besitęsiantį intensyvų konfliktą įtraukia ir specialistus. Pagalbos darbuotojai Lietuvoje dažnai jaučia, kad jiems reikia daugiau žinių ir įgūdžių bandant susitvarkyti su tokia padėtimi.

„Nors Lietuvoje deklaruojama, kad pagalba šeimai teikiama, siekiant atliepti vaiko interesus, tačiau daug sėkmingos patirties sprendžiant probleminius skyrybų atvejus neturime. Dėl to darbo grupė pasikvietė Nyderlandų socialinę darbuotoją Carla Nafs (Carla Naafs) pasidalyti savo darbo Paramos vaikams ir jaunimui institute patirtimi. Carlos patirtis paremtas metodika, kuri buvo kuriama penkerius metus, bendradarbiaujant šešioms įstaigoms, teikiančioms pagalbą besiskiriančioms šeimoms. Metodika buvo skirta specialistams, kad šie galėtų veiksmingai padėti poroms ir jų vaikams skyrybų situacijose. Carla buvo viena iš socialinių darbuotojų, teikiančių pagalbą šeimoms šio dažnai labai emocionalaus proceso metu, ir prisidėjusių prie metodikos rengimo. Nors lietuviškas ir nyderlandiškas kontekstai skiriasi, tikimės, kad šis leidinys gali būti naudingas ieškant būdų, kaip sėkmingiau padėti vaiko tėvams būti gerais tėvais skyrybų procese ar po jų“, – sako Nacionalinės šeimos tarybos narė, laikinai atliekanti pirmininko funkcijas Lijana Gvaldaitė.

Spaudos konferencijoje sveikinimo žodį tars: Laikinosios grupės „Už Šeimą“ pirmininkė Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Seimo narys Linas Kukuraitis. Leidinį pristatys vienos iš leidinio bendraautorių Socialinio darbo ekspertė iš Nyderlandų Lies van Weezel ir Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos narė Indrė Gajdosikienė, taip pat dalyvaus  Nacionalinės šeimos tarybos narė, laikinai atliekanti pirmininko funkcijas L. Gvaldaitė  ir „Carito“ mediacijos centro „In pace“ vadovė Ūla Dusevičienė.

Konferencijos transliaciją bus galima stebėti Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.  Komentaruose kviečiame užduoti Jums rūpimus klausimus.

Susipažinti su leidiniu iš anksto galite ČIA.